Menu boczne

Treść strony

Przełomowe wyniki badań Polaków nad oleaceiną

Zespół pod kierownictwem prof. Marka Naruszewicza, kierownika Katedry Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii WUM jako pierwszy na świecie wykazał, że oleaceina występująca w oliwie z oliwek (tylko typu ekstra vergine) ma unikalną właściwość przeciwdziałania pękaniu blaszki miażdżycowej, co może zapobiegać między innymi zawałowi serca oraz udarowi.

Jak opisał naukowiec, gdy blaszka miażdżycowa pęka, dochodzi do powstania blokującego naczynie krwionośne zakrzepu. "Nasze badania dowiodły, że oleaceina hamuje efektywnie stan zapalny będący przyczyną rozpadu blaszki miażdżycowej. Jest to możliwe, ponieważ oleaceina może zmieniać funkcje pobudzających stan zapalny makrofagów – zaczynają wydzielać przeciwzapalną interleukinę 10. Blaszka staje się stabilna - nie pęka. To szczególnie ważne w przypadku osób z nadciśnieniem. Teraz jest ich w Polsce około 9 milionów, w roku 2035 może być już 16 milionów".

20 czerwca 2017 r. polscy badacze otrzymali amerykański patent na wykorzystanie oleaceiny.

Więcej informacji:
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,414897,polscy-naukowcy-odkryli-nowe-wlasciwosci-oleaceiny---skladnika-oliwy-z-oliwek.html

Prof. Marek Naruszewicz

Powrót
do góry