Menu boczne

Treść strony

Ann Acad Med Stetin, 2005; 51, Suppl 1, 45-49

AGNIESZKA GRZYBEK, URSZULA TARGOSZ, LUCYNA PACHOCKA, LONGINA KŁOSIEWICZ-LATOSZEK

SPOŻYCIE WYBRANYCH WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH PRZEZ PACJENTÓW Z HIPERLIPIDEMIĄ

Poradnia Chorób Metabolicznych Instytutu Żywności i Żywienia
ul. Powsińska 61/63, 02-903 Warszawa
Kierownik: doc. dr hab. Longina Kłosiewicz-Latoszek

Streszczenie
Profilaktyka choroby niedokrwiennej serca opiera się na zmianie stylu życia, w tym przede wszystkim na zmianie sposobu żywienia. Oprócz spożycia kwasów tłuszczowych i cholesterolu istotna jest także podaż niektórych składników mineralnych i witamin.
Praca miała na celu ocenę spożycia wybranych składników mineralnych i witamin przez pacjentów z hiperlipidemią. Badana grupa liczyła 103 kobiety o BMI 28,4 ± 6 oraz 77 mężczyzn o BMI 29 ± 4,8, w wieku od 20 do 60 lat. Informacje o sposobie żywienia uzyskano na podstawie 3-dniowego zapisu.
Średnia podaż energii u kobiet wyniosła 1824,1 ± 576 kcal/d, u mężczyzn 2246,6 ± 679 kcal/d. Za zgodne z normami żywienia można określić spożycie witaminy A (147,5 ± 94% realizacji normy żywienia u kobiet, 143,2 ± 138% u mężczyzn), witaminy E (odpowiednio 119,8 ± 58,7%, 130,2 ± 76%) bardzo bliskie dla witaminy B6 u kobiet (98,9 ± 33,1%) oraz u mężczyzn dla żelaza (134,8 ± 56%), witaminy PP (110 ± 38%) i witaminy B6 (101,7 ± 36,2%). Najmniejszy średni procent realizacji normy żywienia wystąpił dla wapnia (62,2 ± 38%, 69,8 ± 40,7%) i magnezu (76,2 ± 25%, 78,6 ± 24,6%) zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn oraz dla witaminy B1 u kobiet (76,2 ± 28%), a witaminy B2 u mężczyzn (78,4 ± 36,6%). Realizacja normy żywienia dla witaminy C wyniosła 85,1 ± 49% u kobiet i 85,2 ± 61,8% u mężczyzn.
W badanej grupie stwierdzono za małe spożycie niektórych witamin i składników mineralnych. Niezbędna jest edukacja pacjentów dotycząca właściwego doboru produktów spożywczych nie tylko pod kątem zawartości tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, ale i pozostałych składników odżywczych.

H a s ł a: hiperlipidemia – witaminy – składniki mineralne – dieta.

Powrót
do góry