Menu boczne

Treść strony

Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka (Katedry Biochemii i Chemii Medycznej)

Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka
Department of Biochemistry and Human Nutrition


ul. Broniewskiego 24
71 - 460 Szczecin
tel. 91 441 4806; fax. 91 441 4807

PORTIERNIA                                                       tel. 91 441 4800NASZA KADRA

Z-D

KIEROWNIK

  • Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
  • tel. 91 441 4805;
  • konsultacje r.a. 2017/2018:

SEKRETARIAT 

  • mgr Joanna Hołowko
  • tel. 91 441 4806;
  • fax. 91 441 4807
  • e-mail: zbizcz@pum.edu.pl
  • pokój 303 / piętro 2

PRACOWNICY ETATOWI:

PROFESOROWIE NADZWYCZAJNI 

  • dr hab., Prof. PUM Izabela Gutowska
  • tel. 91 441 4808;
  • izagut@poczta.onet.pl
  • pokój 302 / piętro 2
  • konsultacje r.a. 2017/2018:
  • dr hab., Prof. PUM Katarzyna Janda 
  • tel. 91 441 4818
  • kjanda@pum.edu.pl
  • pokój 307 / piętro 2
  • konsultacje r.a. 2017/2018:

ADIUNKCI

  • dr n. med. Karolina Skonieczna-Żydecka
  • tel. 91 441 4809
  • karzyd@pum.edu.pl
  • pokój 304 / piętro 2
  • konsultacje r.a. 2017/2018:
  • dr Dominika Jamioł- Milc
  • tel. 91 441 48 11
  • pokój 301 / piętro 2
  • konsultacje r.a. 2017/2018:

ASYSTENCI

WYKŁADOWCY

  • dr n. med. Maciej Hałasa
  • tel. 91 441 48 09
  • pokój 304 / piętro 2
  • konsultacje r.a. 2017/2018:

PRACOWNICY NAUKOWO- TECHNICZNI I TECHNICZNI

  • dr inż. Arleta Drozd
  • tel. 91 441 48 14
  • pokój 310 / piętro 2
  • mgr  Joanna Palma
  • tel. 91 441 48 15
  • pokój 310 / piętro 2

DOKTORANCI

  • tel. 91 441 48 19,
  • tel. 91 441 48 20,
  • tel . 91 441 48 21
  • pokój 306 / piętro 2
  • mgr Marcin Banaszczak
  • mgr inż. Kamila Dębia
  • mgr Karolina Dec
  • mgr Karolina Jakubczyk
  • mgr Agnieszka Łukomska
  • mgr Maja Czerwińska
  • mgr Joanna Hołowko
  • mgr Daniel Styburski
  • mgr Natalia Komorniak
  • mgr Katarzyna Watychowicz

WSPÓŁPRACOWNICY

  • Prof. dr hab. Edward Kołakowski
  • Prof. dr hab. Anna Kołakowska
  • Prof. nadzw. dr hab. Halina Weker
  • dr n. med Igor Łoniewski
  • dr inż. Jolanta Wolska
  • dr hab. Ewa Lange 
  • dr hab. Piotr Szczypa
  • dr inż. Aneta Serdyńska 
  • dr inż. Zdzisław Domiszewski
  • dr Małgorzata Kaczkan
  • dr n. przyr. Teresa Wesołowska
  • dr n. med. Ewa Leporowska

SERDECZNIE ZAPRASZAMY NA V KONFERENCJĘ Z CYKLU SPOTKAŃ Z DIETETYKĄ FUNKCJONALNĄ

"NEUROBIOTA 2. AUTYZM I BORELIOZA: FITOTERAPIA I LECZENIE PACJENTÓW".

SZCZECIN, 25.11.2017

WYDZIAŁ ELEKTRYCZNY ZUT, UL. 26 KWIETNIA 10 AULA IM. PROF. SKOCZOWSKIEGO

http://neurobiota.pum.edu.pl/

DZIAŁALNOŚĆ DYDAKTYCZNA

GALERIA

Strona internetowa dietetyki

Facebook Dietetyka na PUMie

PROJEKTY

KOŁA NAUKOWE

SYMPOZJA NAUKOWE I KONFERENCJE

PUBLIKACJE

TECHNIKI BADAWCZE

  • Chromatografia gazowa
  • Chromatografia cieczowa
  • Badania aktywności enzymów
  • Immunohistochemia
  • Techniki immunoenzymatyczne
  • Analizy spektofotometryczne

WYKONYWANE ANALIZY

  • Analiza ilościowa i jakościowa kwasów tłuszczowych i ich produktów
  • Analiza zawartości i składu eikozanoidów w materiale biologicznym
  • Pomiar zawartości wewnątrzkomórkowego wapnia
  • Analiza zawartości fluorków w płynach ustrojowych

ZASADNICZA PROBLEMATYKA BADAŃ NAUKOWYCH

  • Dieta CRON jako alternatywa dla sportowców kończących karierę sportową
  • Nutrigenomika jako narzędzie służące do opracowania strategii żywienia osób z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
  • Sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) jako czynnik zapalny dla makrofagów.
  • Dieta śródziemnomorska w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca.
  • Metabolizm pierwiastków w tkankach oraz ich wpływ na utrzymanie prawidłowej homeostazy organizmu.
  • Zmiany lipidometabolomu w chorobach o tle zapalnym oraz w schorzeniach wynikających z nieprawidłowego żywienia.
  • Fluorek - potencjalny czynnik miażdżycowy.

Załączniki

Powrót
do góry