10 filmów w cyklu RID – zadanie nr 11
Badania zespołu naukowców pod kierownictwem prof. dr hab. n. med. Ewy Stachowskiej, kierownika Katedry Żywienia Człowieka i Metabolomiki, koncentrują się na poszukiwaniu nowych składników tzw. fitochemicznych. To one, stosowane w diecie dzień po dniu, mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Są to różne rośliny jadalne, w tym np. bardzo popularne chwasty. Jest to też błonnik rośliny, który stał się składową specjalnego pieczywa medycznego, które zostało przebadane przez naukowców PUM i już przenosi bardzo dobre wyniki pacjentom ze stłuszczoną wątrobą.
- Korzyści dla naszych pacjentów są wymierne. Poprawa ich zdrowia była widoczna już po dwóch miesiącach, a kiedy zbadaliśmy metabolom, czyli wyszliśmy z tymi badaniami na poziom komórkowy, na poziom epigenetyczny, na poziom metabolomu, na poziom zmiany mikrobioty jelitowej, to tam było widać jak bardzo zwykłe zastąpienie pieczywa na takie z dużą ilością błonnika z bardzo dobrej jakości produktów mocno przyczynia się do poprawy zdrowia. – mówi prof. Stachowska i dodaje – Dla nas wiele naszych badań skończyło się licencjami i patentami na nasze wyroby.
Posłuchajcie Państwo całości wypowiedzi prof. dr hab. n. med. Ewy Stachowskiej nt. realizowanego zadania pt. „Poszukiwanie składników pożywienia mających korzystne działanie w prewencji chorób cywilizacyjnych”, PUM-01/19/RID/11.
Prezentowane zadania wchodzą w skład projektu Regionalnej Inicjatywy Doskonałości (RID), finansowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego pt. „Wpływ czynników biologicznych i środowiskowych na rozwój wybranych chorób, ze szczególnym uwzględnieniem chorób cywilizacyjnych, oraz metody ich zapobiegania i leczenia”. Zapraszamy do obejrzenia całej relacji!
Redakcje zainteresowane indywidualnym wywiadem z naukowcem Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie proszone są o kontakt e-mailem na adres: promocja@pum.edu.pl, umówimy spotkanie.