
Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki
Siedziba jednostki:
Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki ul. Władysława Broniewskiego 24, 71 - 460 Szczecin
Sekretariat:
tel. 91 441 48 06, faks. 91 441 48 07 zbizcz@pum.edu.pl
Kierownictwo:
- prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Kadra dydaktyczna:
- prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Katarzyna Janda-Milczarek, Profesor, +48 91 441 48 18, katarzyna.janda.milczarek@pum.edu.pl
- prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Małgorzata Szczuko, Profesor, +48 91 441 48 09, malgorzata.szczuko@pum.edu.pl
- dr hab. n. med. i n. o zdr., inż. Karolina Jakubczyk, Adiunkt, +48 91 441 48 11, karolina.jakubczyk@pum.edu.pl
- dr hab. n. med. i n. o zdr. Dominika Maciejewska-Markiewicz, Adiunkt, +48 91 441 48 10,
- dr n. med. Dominika Jamioł-Milc, Adiunkt, +48 91 441 48 16, dominika.jamiol.milc@pum.edu.pl
- dr n. med. Karina Ryterska, Adiunkt, +48 91 441 48 16, karina.ryterska@pum.edu.pl
- dr n. med. Natalia Komorniak, Asystent, +48 91 441 48 21, natalia.komorniak@pum.edu.pl
Kadra administracyjna i naukowo-techniczna:
- mgr inż. Kamila Dębia, +48 91 441 48 06, kamila.debia@pum.edu.pl
- dr inż. n. roln. Arleta Drozd, +48 91 441 48 17, arleta.drozd@pum.edu.pl
- lic. Natalia Jakubiak, +48 91 441 48 32, natalia.jakubiak@pum.edu.pl
Doktoranci:
- mgr Joanna Kochman +48 91 441 48 19
- mgr Anna Gudan +48 91 441 48 20
- mgr Viktoria Hawryłkowicz +48 91 441 48 20
Zasadnicza problematyka badań naukowych
- Projekt Kobieta - emocje a jelita.
- Dieta CRON jako alternatywa dla sportowców kończących karierę sportową.
- Nutrigenomika jako narzędzie do optymalizacji żywienia z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
- Sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) jako czynnik zapalny dla makrofagów.
- Dieta śródziemnomorska w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca.
- Metabolizm pierwiastków w tkankach oraz ich wpływ na utrzymanie okresowej homeostazy organizmu.
- Zmiany lipidometabolomu w chorobach o tle zapalnym oraz w schorzeniach złych z nieprawidłowego żywienia.
Techniki badawcze
- Bioimpedancja
- Chromatografia gazowa.
- Chromatografia cieczowa.
- Badania aktywności związków antyoksydacyjnych.
- Immunohistochemia.
- Techniki immunoenzymatyczne.
- Analizy spektofotometryczne związków biologicznie czynnych.
Wykonywane analizy
- Analiza składu ciała i pomiary antropometryczne.
- Analiza ilościowa i jakościowa żywności.
- Analiza zawartości kwasów tłuszczowych i ich pochodnych w materiale biologicznym.
- Badanie przezierności oraz markerów zapalnych jelit.
Konsultacje dla studentów:
Nauczyciel dydaktyczny | Dzień tygodnia i godzina konsultacji | Gabinet | |
---|---|---|---|
prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska |
Wtorek 11:30 - 12:30 Czwartek 9:45 - 10:45 |
303a |
zbizcz@pum.edu.pl |
prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Katarzyna Janda-Milczarek |
Wtorek 11:00 - 13:00 |
307 |
katarzyna.janda.milczarek@pum.edu.pl |
prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Małgorzata Szczuko |
Czwartek 11:30 -13:30 |
304 |
malgorzata.szczuko@pum.edu.pl |
dr hab. n. med. i n. o zdr., inż. Karolina Jakubczyk |
Środa 13:00 - 15:00 |
301 |
karolina.jakubczyk@pum.edu.pl |
dr n. med. Dominika Jamioł-Milc |
Środa 10:00 - 12:00 |
309 |
dominika.jamiol.milc@pum.edu.pl |
dr. n. med. Karina Ryterska |
Środa 10:00 - 12:00 |
309 |
karina.ryterska@pum.edu.pl |
dr n. med. i n. o zdr. Natalia Komorniak |
Środa 9:00 - 11:00 |
306 |
natalia.komorniak@pum.edu.pl |
Koła naukowe:
I Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Żywienia Człowieka i Metabolomiki
Opiekunowie Koła:
- prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
- dr hab. n. med. i n. o zdr. Dominika Maciejewska-Markiewicz
Badamy parametry antropometryczne, przyzwyczajenia dotyczące sposobu żywienia i nastawienie pacjentów do zmian w sposobie żywienia.
Naszym celem jest stworzenie narzędzi służących do promowania właściwego stylu życia. Do tego zadania wykorzystujemy narzędzia dostępne dla wszystkich lecz wykorzystywane głównie przez osoby młode. Kolejną intencją jest zbieranie danych oraz próbek, które można wykorzystać do badań naukowych z obszaru żywienia i biologii molekularnej. Będziemy kreować nowe rozwiązania i narzędzia pomoce w realizacji zdrowego odżywiania i stylu życia.
Zapraszamy studentów Dietetyki klinicznej, Biotechnologów medycznych, Lekarzy, Informatyków i Matematyków.
Zapisy wstępne prowadzi opiekuna koła Profesor Ewa Stachowska.
Przewodnicząca Koła:
II Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Żywienia Człowieka i Metabolomiki
Opiekunowie Koła:
- prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Katarzyna Janda-Milczarek
- dr hab. n. med. i n. o zdr., inż. Karolina Jakubczyk
Przedmiotem zainteresowań Koła Naukowego są surowce roślinne, głównie te mniej znane, świeże lub przetworzone. Badamy ich skład ze szczególnym uwzględnieniem składników prozdrowotnych o właściwościach antyoksydacyjnych. Określamy również wpływ wybranych parametrów technologicznych na zawartość niektórych składników. Badania prowadzone są przede wszystkim z wykorzystaniem metod spektrofotometrycznych.
Szukamy kreatywnych osób zainteresowanych tematyką surowców roślinnych, które lubią pracę w laboratorium. Zachęcamy do współpracy studentów Dietetyki klinicznej i innych kierunków.
Zapisy wstępne prowadzą opiekunowie Koła Profesor Katarzyna Janda-Milczarek i dr hab. Karolina Jakubczyk.
Przewodniczący Koła:
III Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Żywienia Człowieka i Metabolomiki
Opiekun Koła:
- prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Małgorzata Szczuko
- tel. 91 441 4809
Tematy poruszane w kole naukowym:
- Stanu zapalny w przebiegu ciąży i porodu w tym ciąży patologicznej.
- Wpływ krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) na profilowanie metabolizmu z uwzględnieniem okresu niemowlęcego.
- Wsparcie żywieniowe w zakresie zespołu metabolicznego, przygotowania do operacji bariatrycznych, syndromu policystycznych jajników, cukrzycy, choroby zapalnej jelit (WZJG i ChL-C), przewlekłej choroby nerek, udaru niedokrwiennego oraz alergii i nietolerancji pokarmowych.
- Kaskada prozapalna kwasu arachidonowego w przebiegu wybranych jednostek chorobowych w tym w chorobie Hashimoto.
- Diety eliminujące jako zagrożenie występowanie niedoborów pokarmowych
- Choroby przewlekłe i wyniszczające, a możliwość wsparcia dietetycznego.
- Stan zaopatrzenia organizmu w witaminy i składniki mineralne
Jestem otwarta na nowe tematy badawcze w obrębie realizowanego przeze mnie zakresu dydaktycznego . Czekam na Wasze propozycje.
Szukam Studentów chętnych do współpracy
Zapisy wstępne u opiekuna Profesor Małgorzaty Szczuko.
Przewodniczący Koła:
Sympozja naukowe i konferencje
- "Master class - jak przygotować pacjenta i jego mikrobiotę do pobytu w szpitalu?" XI Konferencja naukowo-szkoleniowa z cyklu Spotkań z dietetyką funkcjonalną, Szczecin 3 czerwca 2023 r. www.nutribiota.pum.edu.pl - konferencja hybrydowa.
- „Mikrobiota 2022 - co nowego w omice i klinice?" Konferencja naukowo-szkoleniowa z cyklu Spotkań z dietetyką funkcjonalną. Szczecin 4 czerwca 2022 - konferencja online.
- „Pacjent po pandemii - jak COVID-19 zmienił naszą rzeczywistość?" Konferencja naukowo-szkoleniowa z cyklu Spotkań z Dietetyką Funkcjonalną odbędzie się 19 i 20 listopada 2021 roku w Szczecinie w formie uczestnictwa zdalnego.
- „Oś jelito - wątroba – mózg implikacje praktyczne”. Konferencja naukowo-szkoleniowa z cyklu Spotkań z Dietetyką Funkcjonalną online odbyła się 21 listopada 2020 roku w Szczecinie.
- „Nowotwory. Naukowo potwierdzone terapie wspierające profilaktykę i żywienie”. Konferencja naukowo-szkoleniowa z cyklu Spotkań z Dietetyką Funkcjonalną odbyła się 16 listopada 2019 w Szczecinie.
- „Depresja – diagnostyka, żywienie, leczenie” VI Konferencja naukowo-szkoleniowa z cyklu Spotkań z Dietetyką Funkcjonalną odbyła się 17 listopada 2018 roku w Szczecinie.
- „Neurobiota 2. Autyzm i borelioza: fitoterapia i żywienie pacjentów” V Konferencja z cyklu Spotkań z Dietetyką Funkcjonalną 25 listopada 2017 roku w Szczecinie.
- „Najnowsze trendy w terapii otyłości” IV Międzynarodowa Konferencja z cyklu Spotkań z Dietetyką Funkcjonalną uzupełniona o część warsztatową, 3 czerwca 2017 w Szczecinie.
- „Neurobiota – jak jelita zmieniają funkcjonowanie mózgu”. Wyzwania diagnostyczne i terapeutyczne" III Konferencja naukowo-szkoleniowa z cyklu Spotkań z Dietetyką Funkcjonalną, 19 listopada 2016 w Szczecinie.
- „Dysbioza. Leczenie za pomocą żywności i probiotyków” II Konferencja naukowo-szkoleniowa z cyklu Spotkań z Dietetyką Funkcjonalną, 04 czerwca 2016 w Szczecinie.
- „Gluten - czy jest się czego obawiać?” I sympozjum naukowe z cyklu Spotkań z Dietetyką Funkcjonalną organizowane 10 marca 2016 w Szczecinie.
Granty
- Skład chemiczny, właściwości antyoksydacyjne i związane z nimi molekularne mechanizmy działania ekstraktów z zielonej herbaty matcha – badania in vitro
Kierownik projekt mgr Joanny Alicji Kochman doktorantka Prof. dr hab. n. med. i zdr. Katarzyny Jandy–Milczarek - Poszukiwanie wczesnych markerów poprawy funkcji metabolicznej wątroby u osób z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby, poddanych terapii z wykorzystaniem innowacyjnego pieczywa prebiotycznego (bagietka "Uniwersytecka"
[DIALOG0102/DLG/2019/10] Kierownik projektu w PPM: Ewa Stachowska, data rozpoczęcia 13-12-2019, data zakończenia 12-12-2021, w trakcie realizacji - Poszukiwanie markera różnicującego poszczególna stadia NAFLD/NASH, poprzez analizę korelacji kwasów tłuszczowych i ich pochodnych, w krwi oraz w wątrobie szczurów z modelowym postępującym stłuszczeniem wątroby
[2016/21/N/NZ5/02584] Kierownik projektu w PPM: Dominika Ewa Maciejewska, data rozpoczęcia 02-03-2017, data zakończenia 01-03-2020, w trakcie realizacji - Dieta CRON jako alternatywa dla sportowców kończących karierę sportową
[2011/01/B/NZ7/04251] Kierownik projektu w PPM: Ewa Stachowska, data rozpoczęcia 20-12-2011, data zakończenia 19-06-2014, zakończony zrealizowany - Nutrigenomika jako narzędzie służące do opracowania strategii żywienia osób z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby
[N N404 150539] Kierownik projektu w PPM: Ewa Stachowska, data rozpoczęcia 15-09-2010, data zakończenia 14-09-2013, zakończony zrealizowany - Sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) jako czynniki regulujące metabolizm glukozy w mięśniach szkieletowych
[N N404 507438] Kierownik projektu w PPM: Ewa Stachowska, data rozpoczęcia 12-04-2010, data zakończenia 11-07-2012, zakończony zrealizowany.
- Projekt Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki "Dietetyk - poszukiwany specjalista w systemie promocji i ochrony zdrowia" współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego od 01.10.2009r. do 30.06.2015r.
- Projekt Wyposażenie bazy dydaktycznej dla Dietetyki - nowego kierunku kształcenia w Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego od 20.05.2010r. do 13.05.2011r.
- Wpływ poziomu SCFA matki i noworodka w kontekście występowania dysbiozy jelitowej
[2021/05/X/NZ5/00611] Kierownik projektu w PPM: prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Małgorzata Szczuko, data rozpoczęcia 18-10-2021 - Wpływ pochodnych kwasów tłuszczowych, w tym mediatorów prozapalnych i przeciwzapalnych na występowanie stanu zapalnego i procesów patologicznych w okresie ciąży i porodu
[FSN- 330-07/19] Kierownik projektu w PPM: prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Małgorzata Szczuko, data rozpoczęcia 1.10.2019 data zakończenia 30.11.2020
Patenty
-
Sposób doboru diety pozwalającej na lepszą redukcję tłuszczowej masy ciała.
Stachowska Ewa, Wynalazek, Chroniony, Numer patentu/prawa: 231915, Data zgłoszenia (w pierwszym kraju zgłoszenia powyżej): 05-11-2013, Data udzielenia prawa: 26-04-2019. Ujawniono sposób doboru diety pozwalającej na lepszą redukcję tłuszczowej masy ciała, który pozwala na wykonanie interwencji dietetycznej umożliwiającej skuteczną redukcję masy tłuszczu w organizmie w odpowiedzi na manipulację zawartością tłuszczu lub węglowodanów stosownie do predyspozycji genetycznych związanych ze wskaźnikiem wyrzutu insuliny indukowanego przez nutrient (NIOR). -
Sposób oceny zdolności antyoksydacyjnych substancji i preparatów roślinnych, kosmetycznych, żywności lub osocza z wykorzystaniem spektrofotometrii odczynnika ABTS.
Katarzyna Janda, Karolina Jakubczyk, Wynalazek, Chroniony, Numer zgłoszenia P.427811.
Dorobek naukowy pracowników- publikacje
-
Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Katarzyna Janda-Milczarek, Reaserch Gate, ORCiD
-
Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Małgorzata Szczuko, Reaserch Gate, ORCiD
-
dr hab. n. med. i n. o zdr., inż. Karolina Jakubczyk, Reaserch Gate, ORCiD
-
dr hab. n. med. i n. o zdr. Dominika Maciejewska-Markiewicz, Reaserch Gate, ORCiD
-
dr n. med. Natalia Komorniak, Reaserch Gate, ORCiD