Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki


Siedziba jednostki:

Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki ul. Władysława Broniewskiego 24, 71 - 460 Szczecin


Sekretariat:

tel. 91 441 48 06, faks. 91 441 48 07 zbizcz@pum.edu.pl


Kierownictwo:

  • prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, Profesor

Kadra dydaktyczna:

  • prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Katarzyna Janda-Milczarek, Profesor, +48 91 441 48 18, katarzyna.janda.milczarek@pum.edu.pl
  • prof. dr hab. n. med. i n. o zdr.. Małgorzata Szczuko, Adiunkt, +48 91 441 48 09, malgorzata.szczuko@pum.edu.pl
  • dr hab. n. med. i n. o zdr. Maciej Hałasa, Starszy wykładowca, ,
  • dr hab. n. med. i n. o zdr., inż. Karolina Jakubczyk, Adiunkt, +48 91 441 48 11, karolina.jakubczyk@pum.edu.pl
  • dr hab. n. med. i n. o zdr. Dominika Maciejewska-Markiewicz, Adiunkt, +48 91 441 48 10,
  • dr n. med. Dominika Jamioł-Milc, Adiunkt, +48 91 441 48 16, dominika.jamiol.milc@pum.edu.pl
  • dr n. med. Karina Ryterska, Adiunkt, +48 91 441 48 16, karina.ryterska@pum.edu.pl
  • mgr Natalia Komorniak, Asystent, +48 91 441 48 19, natalia.komorniak@pum.edu.pl

Kadra naukowo-techniczna: 


Doktoranci: 

  • mgr Natalia Komorniak
  • mgr Joanna Palma
  • mgr Justyna Kikut
  • mgr Anna Wolska
  • mgr Joanna Kochman
  • mgr Anna Gudan
  • mgr Viktoria Hawryłkowicz

Zasadnicza problematyka badań naukowych

  • Projekt Kobieta - emocje a jelita.
  • Dieta CRON jako alternatywa dla sportowców kończących karierę sportową.
  • Nutrigenomika jako narzędzie do optymalizacji żywienia z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
  • Sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) jako czynnik zapalny dla makrofagów.
  • Dieta śródziemnomorska w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca.
  • Metabolizm pierwiastków w tkankach oraz ich wpływ na utrzymanie okresowej homeostazy organizmu.
  • Zmiany lipidometabolomu w chorobach o tle zapalnym oraz w schorzeniach złych z nieprawidłowego żywienia.

 

Techniki badawcze

  • Bioimpedancja
  • Chromatografia gazowa.
  • Chromatografia cieczowa.
  • Badania aktywności związków antyoksydacyjnych.
  • Immunohistochemia.
  • Techniki immunoenzymatyczne.
  • Analizy spektofotometryczne związków biologicznie czynnych.

 

Wykonywane analizy

  • Analiza składu ciała i pomiary antropometryczne.
  • Analiza ilościowa i jakościowa żywności.
  • Analiza zawartości kwasów tłuszczowych i ich pochodnych w materiale biologicznym.
  • Badanie przezierności oraz markerów zapalnych jelit.

Konsultacje dla studentów

Nauczyciel dydaktyczny Dzień tygodnia/ godzina konsultacji Gabinet Email

prof. dr hab. Ewa Stachowska

poniedziałek

13.00

303a

 

prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Katarzyna Janda-Milczarek
po uprzednim umówieniu mailowym

poniedziałek

12:00-13:00

307

katarzyna.janda.milczarek@pum.edu.pl

prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Małgorzata Szczuko

po uprzednim umówieniu mailowym

czwartek

11:30

304

malgorzata.szczuko@pum.edu.pl

dr hab. n. med. i n. o zdr. inż. Karolina Jakubczyk

czwartek

13:00-14:00

301

karolina.jakubczyk@pum.edu.pl

dr hab. n. med. i n. o zdr. Dominika Maciejewska-Markiewicz
po uprzednim umówieniu mailowym

czwartek

10:00-12:00

301

 

dr hab. n. med. i n. o zdr. Maciej Hałasa
po uprzednim umówieniu mailowym

czwartek

12.00

301

maciej.halasa@pum.edu.pl

dr n. med. Dominika Jamioł-Milc

wtorek

12:30-13:00

309

dominika.jamiol.milc@pum.edu.pl

dr. n. med. Karina Ryterska

wtorek

13:00-14:00

309

karina.ryterska@pum.edu.pl

mgr Natalia Komorniak
po uprzednim umówieniu mailowym

środa

11:00-12:00

306

natalia.komorniak@pum.edu.pl

Koła naukowe:

I Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Żywienia Człowieka i Metabolomiki  

Opiekunowie Koła:

  • prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
  • dr hab. n. med. i n. o zdr.  Dominika Maciejewska-Markiewicz

 

Czym się zajmujemy:

Badamy:

a)  parametry antropometryczne

b) przyzwyczajenia dotyczące sposobu żywienia

c) nastawienie do zmian w sposobie żywienia.

 

Cel:

Naszym celem jest stworzenie narzędzi służących do promowania właściwego stylu życia. Do tego celu wykorzystujemy narzędzia dostępne dla wszystkich wykorzystywane głównie przez osoby młode. Kolejnym celem jest zbieranie danych oraz próbek, które można wykorzystać do badań naukowych.

 

Kogo szukamy:

Studentów dietetyki (minimum po 2 roku I stopnia), biotechnologów, informatyków, matematyków.

Co będziemy robić- kreować nowe rozwiązania i narzędzia pomoce w realizacji celu głównego, prowadzić badania naukowe z obszaru żywienia i biologii molekularnej.

 

Zapisy wstępne:

U opiekuna koła – Ewy Stachowskiej.

 

Przewodnicząca Koła:

II Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Żywienia Człowieka i Metabolomiki  

Opiekunowie Koła:

  • prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Katarzyna Janda-Milczarek
  • dr hab. n. med. i n. o zdr., inż. Karolina Jakubczyk

 

Czym się zajmujemy:

Przedmiotem zainteresowań Koła Naukowego są surowce roślinne, głównie te mniej znane, świeże lub przetworzone. Badamy ich skład ze szczególnym uwzględnieniem składników prozdrowotnych o właściwościach antyoksydacyjnych. Określamy również wpływ wybranych parametrów technologicznych na zawartość niektórych składników. Badania prowadzone są przede wszystkim z wykorzystaniem metod spektrofotometrycznych.

 

Kogo szukamy:

Szukamy kreatywnych osób zainteresowanych tą tematyką, które lubią pracę w laboratorium. Zachęcamy do współpracy studentów Dietetyki i innych kierunków.

 

Zapisy wstępne:

prowadzą opiekunowie Koła

 

Przewodniczący Koła:  

III Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Żywienia Człowieka i Metabolomiki  

Opiekun Koła:

  • prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Małgorzata Szczuko
  • tel. 91 441 4809

 

Tematy poruszane w kole naukowym:

  • Stanu zapalny w przebiegu ciąży i porodu w tym ciąży patologicznej.
  • Wpływ krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) na profilowanie metabolizmu z uwzględnieniem okresu niemowlęcego.
  • Wsparcie żywieniowe w zakresie zespołu metabolicznego, przygotowania do operacji bariatrycznych, syndromu policystycznych jajników, cukrzycy, choroby zapalnej jelit (WZJG i ChL-C), przewlekłej choroby nerek, udaru niedokrwiennego oraz alergii i nietolerancji pokarmowych.
  • Kaskada prozapalna kwasu arachidonowego w przebiegu wybranych jednostek chorobowych w tym w chorobie Hashimoto.
  • Diety eliminujące jako zagrożenie występowanie niedoborów pokarmowych
  • Choroby przewlekłe i wyniszczające, a możliwość wsparcia dietetycznego.
  • Stan zaopatrzenia organizmu w witaminy i składniki mineralne

Jestem otwarta na nowe tematy badawcze w obrębie realizowanego przeze mnie zakresu dydaktycznego . Czekam na Wasze propozycje.

 

 

Kogo szukamy?

Studentów chętnych do współpracy

 

Zapisy

Zapisy wstępne u opiekuna

 

Przewodniczący Koła:


Sympozja naukowe i konferencje

  • „Mikrobiota 2022 - co nowego w omice i klinice?" Konferencja naukowo-szkoleniowa z cyklu Spotkań z dietetyką funkcjonalną. Szczecin 4 czerwca 2022 - konferencja online.
  • „Pacjent po pandemii - jak COVID-19 zmienił naszą rzeczywistość?" Konferencja naukowo-szkoleniowa z cyklu Spotkań z Dietetyką Funkcjonalną odbędzie się 19 i 20 listopada 2021 roku w Szczecinie w formie uczestnictwa zdalnego.
  • „Oś jelito - wątroba – mózg implikacje praktyczne”. Konferencja naukowo-szkoleniowa z cyklu Spotkań z Dietetyką Funkcjonalną online odbyła się 21 listopada 2020 roku w Szczecinie.
  • „Nowotwory. Naukowo potwierdzone terapie wspierające profilaktykę i żywienie”. Konferencja naukowo-szkoleniowa z cyklu Spotkań z Dietetyką Funkcjonalną odbyła się 16 listopada 2019 w  Szczecinie.
  • „Depresja – diagnostyka, żywienie, leczenie” VI Konferencja naukowo-szkoleniowa z cyklu Spotkań z Dietetyką Funkcjonalną odbyła się 17 listopada 2018 roku w Szczecinie.
  • „Neurobiota 2. Autyzm i borelioza: fitoterapia i żywienie pacjentów” V Konferencja z cyklu Spotkań z Dietetyką Funkcjonalną 25 listopada 2017 roku w Szczecinie.
  • „Najnowsze trendy w terapii otyłości” IV Międzynarodowa Konferencja z cyklu Spotkań z Dietetyką Funkcjonalną uzupełniona o część warsztatową, 3 czerwca 2017 w Szczecinie. 
  • „Neurobiota – jak jelita zmieniają funkcjonowanie mózgu”.  Wyzwania diagnostyczne i terapeutyczne" III Konferencja naukowo-szkoleniowa z cyklu Spotkań z Dietetyką Funkcjonalną, 19 listopada 2016 w Szczecinie.
  • „Dysbioza. Leczenie za pomocą żywności i probiotyków” II Konferencja naukowo-szkoleniowa z cyklu Spotkań z Dietetyką Funkcjonalną, 04 czerwca 2016 w Szczecinie.
  • „Gluten - czy jest się czego obawiać?” I sympozjum naukowe z cyklu Spotkań z Dietetyką Funkcjonalną organizowane 10 marca 2016 w Szczecinie.

Granty

  • Skład chemiczny, właściwości antyoksydacyjne i związane z nimi molekularne mechanizmy działania ekstraktów z zielonej herbaty matcha – badania in vitro
    Kierownik projekt mgr Joanny Alicji Kochman doktorantka Prof. dr hab. n. med. i zdr.  Katarzyny Jandy–Milczarek
  • Poszukiwanie wczesnych markerów poprawy funkcji metabolicznej wątroby u osób z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby, poddanych terapii z wykorzystaniem innowacyjnego pieczywa prebiotycznego (bagietka "Uniwersytecka"
    [DIALOG0102/DLG/2019/10] Kierownik projektu w PPM: Ewa Stachowska, data rozpoczęcia 13-12-2019, data zakończenia 12-12-2021, w trakcie realizacji
  • Poszukiwanie markera różnicującego poszczególna stadia NAFLD/NASH, poprzez analizę korelacji kwasów tłuszczowych i ich pochodnych, w krwi oraz w wątrobie szczurów z modelowym postępującym stłuszczeniem wątroby
    [2016/21/N/NZ5/02584] Kierownik projektu w PPM: Dominika Ewa Maciejewska, data rozpoczęcia 02-03-2017, data zakończenia 01-03-2020, w trakcie realizacji
  • Dieta CRON jako alternatywa dla sportowców kończących karierę sportową
    [2011/01/B/NZ7/04251] Kierownik projektu w PPM: Ewa Stachowska, data rozpoczęcia 20-12-2011, data zakończenia 19-06-2014, zakończony zrealizowany
  • Nutrigenomika jako narzędzie służące do opracowania strategii żywienia osób z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby
    [N N404 150539] Kierownik projektu w PPM: Ewa Stachowska, data rozpoczęcia 15-09-2010, data zakończenia 14-09-2013, zakończony zrealizowany
  • Sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) jako czynniki regulujące metabolizm glukozy w mięśniach szkieletowych
    [N N404 507438] Kierownik projektu w PPM: Ewa Stachowska, data rozpoczęcia 12-04-2010, data zakończenia 11-07-2012, zakończony zrealizowany.

 



 

RPO 



 

 

  • Wpływ poziomu SCFA matki i noworodka w kontekście występowania dysbiozy jelitowej
    [2021/05/X/NZ5/00611] Kierownik projektu w PPM: prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Małgorzata Szczuko, data rozpoczęcia 18-10-2021
  • Wpływ pochodnych kwasów tłuszczowych, w tym mediatorów prozapalnych i przeciwzapalnych na występowanie stanu zapalnego i procesów patologicznych w okresie ciąży i porodu
    [FSN- 330-07/19] Kierownik projektu w PPM: prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Małgorzata Szczuko, data rozpoczęcia 1.10.2019 data zakończenia 30.11.2020

Patenty

  • Sposób doboru diety pozwalającej na lepszą redukcję tłuszczowej masy ciała. 

    Stachowska Ewa, Wynalazek, Chroniony, Numer zgłoszenia (w pierwszym kraju zgłoszenia powyżej): 231 915, Numer patentu/prawa: 231915, Data zgłoszenia (w pierwszym kraju zgłoszenia powyżej): 05-11-2013, Data udzielenia prawa: 26-04-2019


Dorobek naukowy pracowników- publikacje 

  • Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, Reaserch Gate

  • Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Katarzyna Janda-Milczarek

  • Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Małgorzata Szczuko

  • dr hab. n. med. i n. o zdr., inż. Karolina Jakubczyk

  • dr hab. n. med. i n. o zdr. Dominika Maciejewska-Markiewicz

  • dr n. med. Dominika Jamioł-Milc

  • dr m. med. Karina Ryterska

  • mgr Natalia Komorniak

REGULAMINY

Plik
Opis
Data
REGULAMINY NA ROK AKADEMICKI 2022/2023 / REGULATIONS FOR THE 2022/2023 ACADEMIC YEAR
Wydział Nauk o Zdrowiu
Wydział Farmacji, Biotechnologii Medycznej i Medycyny Laboratoryjnej
Wydział Medycyny i Stomatologii
Faculty of Medicine and Dentistry

SYLABUSY

Plik
Opis
Data
WYDZIAŁ NAUK O ZDROWIU
DIETETYKA KLINICZNA I STOPIEŃ
Podstawy żywienia człowieka [1 rok]
Przechowywanie i utrwalanie żywności [1 rok]
Dietoterapia otyłości [1 rok]
PDW Żywność funkcjonalna i ekologiczna [1 rok]
PDW Wolne rodniki i antyoksydanty w zdrowiu i chorobie [1 rok]
PDW Żywienie człowieka na przestrzeni wieków [1 rok]
Żywienie osób starszych (choroby otępienne, niedożywienie, zespół metaboliczny) [2 rok]
Żywienie kliniczne I (endokrynologia, przewód pokarmowy, ch. wyniszczające) [2 rok]
Edukacja żywieniowa [2 rok]
Profilaktyka chorób dietozależnych (żywienie człowieka) [2 rok]
Technologia żywności i towaroznawstwo [2 rok]
Analiza i ocena jakości żywności [2 rok]
Seminarium dyplomowe [2 rok]
PDW Rośliny lecznicze o dużym potencjale w dietoterapii [2 rok]
PDW Metabolizm tkanki tłuszczowej [2 rok]
PDW Nutrigenetyka [2 rok]
PDW Kwiaty jadalne [2 rok]
Immunologia [3 rok]
Żywienie w sporcie [3 rok]
Suplementy i odżywki w sporcie [3 rok]
Żywienie zbiorowe [3 rok]
Zaburzenia odżywiania aspekty lekarskie i dietetyczne [3 rok]
Żywienie Kliniczne II [3 rok]
Żywienie dzieci i młodzieży [3 rok]
Surowce roślinne i zwierzęce w produkcji żywności i potraw [3 rok]
Toksykologia i bezpieczeństwo żywności [3 rok]
Seminarium dyplomowe i przygotowanie do egzaminu dyplomowego [3 rok]
PDW Zapalenie jelit - przyczyny i skutki [3 rok]
PDW Projektowanie żywności [3 rok]
PDW Leczenie żywieniowe w praktyce szpitalnej [3 rok]
PDW Żywienie w czasie epidemii I pandemii [3 rok]
PDW Aktywność naukowa w zawodzie dietetyka [3 rok]
DIETETYKA KLINICZNA II STOPNIA
Żywienie w rzadkich chorobach metabolicznych o podłożu genetycznym [1 rok]
Żywienie w ostrych i przewlekłych chorobach nerek [1 rok]
Dietoterapia w onkologii [1 rok]
Żywienie w zaburzeniach depresyjnych i neurologicznych [1 rok]
Chirurgia bariatryczna – aspekt żywieniowy [1 rok]
Choroby wątroby [1 rok]
Elementy immunożywienia [1 rok]
Żywienie w PCOs i zaburzeniach metabolicznych w ciąży [1 rok]
Alergie i nietolerancje pokarmowe [1 rok]
Kuchnia molekularna [1 rok]
Seminarium dyplomowe [1 rok]
PDW Ziołolecznictwo [1 rok]
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej [2 rok]
Pro-, pre- i symbiotykoterapia [2 rok]
Nutrigenetyka [2 rok]
Strategie w żywieniu i suplementacji sportowców [2 rok]
Biotechnologia żywności [2 rok]
Współczesne trendy w żywności [2 rok]
Seminarium dyplomowe [2 rok]
PDW Propagowanie wiedzy o żywieniu [2 rok]
PDW Andropauza i menopauza w aspekcie dietetycznym [2 rok]
PDW Żywność GMO [2 rok]
FIZJOTERAPIA
PDW Podstawy dietetyki [1 rok]
FIZJOTERAPIA MAGISTERSKIE
PDW Zapalenia w urazach tkankowych [3 rok]
KOSMETOLOGIA I STOPNIA
PDW Zapalenie a stan tkanki łącznej skóry [2 rok]
KOSMETOLOGIA II STOPNIA
PDW Podstawy żywienia człowieka [2 rok]
PIELĘGNIARSTWO I STOPNIA
Dietetyka [2 rok]
POŁOŻNICTWO I STOPNIA
Dietetyka [2 rok]
WYDZIAŁ FARMACJI, BIOTECHNOLOGII MEDYCZNEJ I ANALITYKI MEDYCZNEJ
FARMACJA MAGISTERSKIE
Bromatologia [4 rok]
WYDZIAŁ MEDYCYNY I STOMATOLOGII
LEKARSKI MAGISTERSKIE
Elementy żywienia klinicznego [2 rok]
MEDICINE
Elements of clinical nutrition [2nd year]

POZOSTAŁE PLIKI

Plik
Opis
Data
Poradnik żywienia kobiet w ciąży
Poradnik żywienia niemowląt
Liczenie zapotrzebowania energetycznego
Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1 do 3 roku życia
Wymienniki pokarmowe
Jak przeliczyć ilość azotu na białko?
Instrukcja i formularz wywiadu żywieniowego
Karta pacjenta
bg

Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie

ul. Rybacka 1, 70-204 Szczecin,
tel. 91 48 00 700 / 800, fax 91 48 00 705
NIP 852-000-67-57, Regon 000288886